Libertatea e inca o notiune care mi se pare confuza. Nu cred ca exista libertate deplina, libertate in adevaratul sens al cuvantului.

Esti liber sa fumezi, pe riscuri proprii…Not anymore. Fumatul a fost interzis si in Europa in locurile publice. Ma gandesc doar la parizieni, care sunt cunoscuti pentru acest obicei boem, la un pahar cu vin, intr-o cafenea…Ce se alege de aceasta libertate a lor? Oamenii care erau incomodati de fumul de tigara puteau alege alta locatie, dar fumatorii? Ei unde pleaca acum din moment ce interdictia se aplica in toate localurile?

Esti liber sa faci sex cu cine vrei atata vreme cat e de comun acord. Ok. Si daca tu vrei sa platesti persoana respectiva pentru serviciile sexuale? Daca e un serviciu contra cost la fel ca oricare altul pe lumea asta? De ce esti condamnat pentru asta? De ce este ea? Ar trebui sa fiti liberi sa o faceti…dar iata ca nu.

Atata vreme cat libertatea ta nu o ingradeste pe a altuia, nu vad problema. Presupun ca in asta consta delimitarea, aici se trage linia libertatiilor permise indivizilor. Daca limitezi o alta persoana prin comportamentul, atitudinea, cuvintele tale, daca il ranesti sub orice forma, trebuie sa fii pedepsit prin lege. Asadar, legile sunt cele care ne impiedica sa ne purtam animalic, ne pun la punct atunci cand intrecem masura, ne salveaza de la un potential haos. Ma gandesc la tabloide si la unele mizerii scrise in presa, ba chiar si la unele din blogosfera…poti sa minti, acoperit de scutul „imaginatiei”, „creativitatii”…In timp ce presa scrisa ar trebui sa fie unealta obiectia, cu scop informativ…blogurile sunt cunoscute tocmai pentru spiritul lor subiectiv,  pentru pareri strict personale…Iar aici intervine si nuanta. Ce se intampla atunci cand „imaginatia” unui blogger reflecta intru totul realitatea altuia? Cu alte cuvinte…ce se intampla atunci cand viata unei persoane este facuta ferfelita in mod public, totul ascuns in spatele „spiritului creativ”? Se poate face ceva? Si daca da, nu presupune ingradirea altei libertati?

Din toate astea pot trage destul de clar concluzia ca traim cu o falsa notiune de libertate…Ne amagim… Niciunul dintre noi nu este cu adevarat liber sa traiasca dupa bunul plac. Iar eu inca nu-mi dau seama daca e bine sau rau…

Reclame