Exista relatii „problematice”, sau pe care altii le vad ca fiind problematice…dar pe care eu le vad frumoase si pline de farmec. Exista obstacole pe care unii le privesc cu scepticism, iar eu cu optimism.

Relatii la distanta

Sigur, va vedeti rar, dar savurati clipele petrecute impreuna mult mai mult decat cei care petrec orice clipa impreuna. Va vine sa urlati cand nu-l aveti pe celalalt alaturi, noaptea ocupand jumatate din pat…sau cand vreti sa stati fata in fata la o cafea..sau cand vreti sa-l tineti de mana si sa simtiti grijile cum va dispar… Dar in momentul in care il vedeti pe peron, coborand din tren, uitati de toate neajunsurile relatiei. Il aveti alaturi cateva zile consecutive si simtiti cum plutiti…stiti ca distanta e ceva temporar, stiti ca in cele din urma, unul dintre voi va face pasul decisiv si isi va lua catrafusele si se va muta, completand astfel jumatatea, intregind-o.

Relatii cu diferenta de varsta

Auziti des de problema „fetele se maturizeaza mai repede, baietii mai greu”…asa ca de ce se mai discuta subiectul „diferenta de varsta”?..Presupun ca devine o „problema” atunci cand diferenta e mai mare de 5 ani. Nu are sens sa enumar cuplurile pe care le cunosc in care el e cu 7(sau mai mult) ani mai in varsta…dar parerea mea in aceasta privinta este destul de clara. Nu ai de ce sa condamni o relatie doar pentru ca nu se incadreaza in tiparele obisnuite. Iri si Moni nu cred ca ar fi fost pusi sub lupa daca el nu ar fi avut o avere considerabila, iar ea nici nu si-ar fi dat BAC-ul pana sa se fi maritat. Aici suspiciunile au fost legate de bani..dar in orice alta situatie, cei doi ar fi fost lasati in pace sa se iubeasca asa cum cred ei de cuviinta. Daca partenerii sunt doi oameni inteligenti, cred ca isi dau seama singuri ca o astfel de relatie e la fel de fermecatoare ca oricare alta. Experienta de viata a unuia poate deveni model de urmat pentru celalalt, in timp ce tineretea si naivitatea pot fi considerate fermecatoare pentru cel care le-a depasit de cativa ani. Win-win situation.

Relatii „tarzii”

Nu imi place ca oamenii care se indragostesc la varste inaintate primesc sprancene ridicate si susoteli in coltul gurii. Cand vedeti un film romantic sau cititi o carte in care eroul isi  astepta eroina (dragoste in vremea holerei) zeci de ani, suspinatii cu totii in fata unei povesti de dragoste care pare ireala…dar in clipa in care vedeti un astfel de caz…devenit deodata real, il condamnati din start. Nu stiu exact de ce, dar presupun ca ideea ca doi oameni ridati, cu umerii adusi, care au renuntat de mult sa se mai ingrijeasca la fel cum o faceau in tinerete…sa se indragosteasca, sa se sarute..si ma opresc aici cu detaliile..devine respingatoare pentru multi. Oameni buni, dragostea loveste oricand si oricum. Ne vom dovedi neputinciosi daca incercam sa o ghidam, sa o ingradim sau sa o negam…

Relatii inter-rasiale, inter-etnice

Inca o „problema” pe care nu o inteleg. Dragostea cand se zice ca e oarba, la asta se aplica…dragostea nu vede daca omul respectiv e negru sau alb, evreu sau catolic, urat sau frumos, tanar sau in varsta.. Cand vine vorba de toate rasa sau etnie, mi se pare ca sunt aduse in discutie doar detalii legate de cultura celuilalt..ceea ce aduce un plus in casa lor…au doar de invatat unul de la celelalt.

Relatii intre oameni de acelasi sex

Oamenii nu sunt inca suficient de deschisi la minte pentru relatiile de acest gen, cel putin nu peste tot in lume. Din punctul meu de vedere, regula de aur „dragostea e oarba” se aplica si aici. Daca un om vede in altul tot ce ii place, tot ce il intregeste, tot ce ii lipseste, tot ce cauta si nu gasea, dar intamplator acel cineva are acelasi sex, societatea si mai ales Biserica, il condamna. Societatea il refuza, il izoleaza, in timp ce Biserica il considera posedat, unealta diavolului si il blesteama. As putea sa va povestesc despre cum, desi sunt credincioasa, mi-e greu sa ma consider si religioasa, as putea sa va povestesc despre preotul de la biserica de langa mine, care zilele trecute i-a spus unui copil de 5 ani care aruncase cu un ou prin curtea bisericii „esti blestemat! tu ai aruncat cu ou? atunci sa fii blestemat!”…as putea sa va spun toate astea despre trimisii lui Dumnezeu pe Pamant, and then some…Ei bine, desi sunt un om cu credinta in Dumnezeu, nu cred ca ar trebui sa intram in detalii. Daca doua femei sau doi barbati se iubesc eu nu vad o problema in asta.

Oamenii sunt liberi sa iubeasca pe cine vor, cand vor si cum vor. Atata vreme cat doua persoane se iubesc, de ce ar trebui sa se gandeasca la asteptarile societatii sau la parerile preconcepute ale unor minti incuiate?

 

 

 

Reclame