Exista altruism pe lumea asta? Sau este doar un cuvant ce descrie un ideal? S-a gandit cineva vreodata la asta? Daca folosim cuvantul fara ca macar sa ne dam seama ca nu are o baza?…Da, este la polul opus de „Egoism”.. si ce-i cu asta?

 Vei spune ca faci lucruri altruiste, poate nu des, dar cu siguranta ca le faci. Gandeste-te mai bine. Esti sigur de asta? Da-mi un exemplu!

Cedezi locul in autobuz unei babute simpatice, din proprie initiativa? Pe cine pacalesti? Stii bine ca o faci prevenitv…vrei sa eviti scandalul pe cale sa erupa. Imi vei spune ca ti s-a intamplat (stii tu sigur!) sa te ridici de pe scaun pentru ca ai vrut, pentru ca ti-ai dorit sa faci o favoare. Dragul meu, si in situatia asta dai dovada egoism, pentru ca e imposibil sa nu iti gadile mandria atunci cand ii vezi pe cei din jur, privindu-te admirativ. Incearca sa imi spui ca ai cedat locul unei tinere domnisoare..hai, incearca!..Aici e si mai clara situatia: o placi si speri la un „Salut, eu sunt Mateia”.

Poti sa-mi spui ca donezi bani, ca vizitezi orfelinate si ca-ti dedici weekendurile batranilor din azilul ala de pe langa Voluntari…Nimic nu conteaza. Nu se ia in considerare. Toate actele de caritate au un efect asupra ta: iti ridica respectul fata de sine, iti ofera incredere..si in plus, nici nu da rau in CV, nu-i asa? Deci, din nou, este vorba despre tine.

 E oarecum tragic, dar asta e adevarul. Firea umana este egoista. In dragoste in mod special. De fapt, in ceea ce astazi poarta numele generic de „dragoste”. Desi dintotdeauna omul a iubit si s-a bucurat de tot amalgamul de sentimente (deseori contradictorii) pe care Dragostea il presupune, astazi s-a obisnuit cu ideea ca trebuie sa-l devoreze, sa-l consume pe celelalt, pana nu i-o ia respectivul inainte. Supravietuieste cel mai puternic. Trebuie sa te tii tare, sa iubesti pe jumatate (nu de alta, dar esti egoist si asta inseamna ca nu te poti oferi pe de-a-ntregul) si sa fii tu cel care pleaca. Atunci stii ca ai invins. Pe cine? Habar n-am. Dar ce conteaaaaaza? Doar ai invins!

Tot ce faci in viata are legatura numai cu tine. TIE sa iti fie bine, TU sa fii fericit, TU sa dormi bine noaptea, LA TINE sa se gandeasca lumea…sa se invarta totul in jurul TAU. Asta este, dragilor. Nu exista altruism, este doar o notiune utopica.